Kérdéseivel hívjon minket:
+36 (52) 454 928+36 (30) 633 2309

Pénzügyi lízingelt autó vs. értékcsökkenés

Amióta visszaigényelhető a pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépjárművek törlesztő részleteihez kapcsolódó áfa, azóta a vállalkozások előszeretettel élnek is ezen beszerzési lehetőséggel.
Pénzügyi lízingelt autó vs. értékcsökkenés
Fontos azonban tisztában lenni az ezzel kapcsolatos számviteli előírásokkal és elszámolásokkal, mert alapjaiban a számviteli szabályozás nem változott meg, azonban az adóelőny kihasználása miatt megváltozhat az értékcsökkenés számításának a metodikája.
Pénzügyi lízing a számviteli törvényben
számviteli törvény szerint az eszközök között kell kimutatni a pénzügyi lízing keretében átvett eszközöket, valamint egyéb hosszú lejáratú kötelezettségként kell kimutatni a lízingbe vevőnél a pénzügyi lízingbe vett, beruházásként elszámolt eszköz lízingbe adó által számlázott ellenértékének megfelelő kötelezettséget. Természetesen a tárgyi eszközökre jellemző, az aktiválásig felmerült egyéb tételek (üzembehelyezési költség, átírási költségek stb.) a bekerülési érték részét fogják továbbra is képezni, ezen nem változtat az a tény, hogy pénzügyi lízing keretében vásároltuk meg a tárgyi eszközt.
Pénzügyi lízing és az általános forgalmi adó
Az áfa törvény alapján lehetőség van a pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépjárművek esetében az általános forgalmi adó levonására, azonban ez a zárt végű és a nyílt végű pénzügyi lízingnél másképpen érvényesíthető.
A zárt végű pénzügyi lízing esetében a futamidő végén a lízingbe vett eszköz az utolsó részlet megfizetésével egyidejűleg kerül a vevő tulajdonába. Ekkor az ügylet az áfa törvény szerint termékbeszerzésnek minősül, így általános esetben személygépkocsi esetében nem vonható le az áfa. A lízingbe adó a lízingelt eszköztárgy birtokba adásával egyidőben számlát állít ki termékértékesítés megjelöléssel a teljes vételárról áfával növelt összegben, az áfa megfizetése tehát a futamidő elején esedékes. A kezdő részlet, a tőke- és kamatfizetés a szerződés szerinti esedékesség szerint kerül kiküldésre, azonban ez már nem tartalmaz áfát.
A nyílt végű pénzügyi lízing esetében a szerződéskötéskor a lízingtárgy nem kerül automatikusan a lízingbe vevő tulajdonába, a tulajdonjog továbbra is a lízingbe adónál marad a futamidő végéig. Ebben az esetben a lízingbe vevő tulajdonszerzési jogát a konstrukció kizárja, a futamidő végén a lízingbe vevő által megjelölt harmadik személy szerezheti meg majd azt az előre rögzített maradványérték megfizetésével. A nyílt végű pénzügyi lízing az áfa rendszerében – ellentétben a zárt végű pénzügyi lízinggel – szolgáltatásnak minősül. A törlesztő részletekről áfás számla készül, a szerződés szerinti időszakonként.
Jól látható tehát, hogy a nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett személygépkocsi esetében az áfalevonás lehetősége jelentős adózási előnyt jelent a vállalkozásoknak, nyilván azzal kiegészítve, hogy az áfa levonhatóságát a magánhasználat erősen determinálja.
Mivel tárgyi eszköz, ezért értékcsökkenés
Egyértelmű, hogy a tárgyi eszközök között kimutatott személygépkocsi esetében értékcsökkenéssel számolni, kalkulálni kell, hiszen a folyamatos használat, illetve az erkölcsi avulás következtében folyamatosan veszít az értékéből. A gyakorlatban a legtöbb számviteli elszámolásban a személygépkocsik leírási kulcsaként a társasági adóról szóló törvény szerint adóalap-csökkentő tételként elfogadott 20%-os lineáris leírási kulcsot rendelik automatikusan az eszközhöz, amely a pénzügyi lízingelt eszközök esetében erősen megkérdőjelezhető, mivel a lízing futamideje lehet 36, 48 vagy akár 96 hónap is, azaz több vagy kevesebb, mint a 20%-nak megfelelő 60 hónap. A futamidő és a leírási idő eltéréséből összességében semmilyen adóelőny/hátrány nem származik, hiszen a futamidő lejártával ez az esetleges aránytalanság helyreáll, azonban az évenkénti eredmény kimutatásában és az eszköz mérlegértékében eltéréseket eredményezhet.
Összességében elmondható, hogy a nyílt végű lízing keretében beszerzett személygépkocsikra vonatkozó, 2012-től érvényben lévő áfalevonási lehetőség alapvetően kedvez a vállalkozások adókörnyezetének, azonban a számviteli elszámolásoknál ügyelni kell a helyes leírási idő megválasztására.

ado.hu

További híreink:

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként híreinkről, szakmai tanácsainkról!


Kapcsolat

Székhely:

1088 Budapest,
József körút 19 III/6

Iroda cím:

4025 Debrecen,
Szent Anna u. 14/A

Levelezési cím:

4002 Debrecen
Pf. 309

Tel./Fax:

(52) 454-928
(52) 454-929
(52) 323-563